Onlinewerkrooster | 4 grootste fouten van een horeca-medewerker

4 grootste fouten van een horeca-medewerker

Wanneer je beslist om in de horeca-sector aan de slag te gaan weet je heel goed dat je in de dienstverlenende sector terecht komt. Mensen verwachten een zekere gastvrijheid van het horeca-personeel en de uitbaters. Heb jij je al eens schuldig gemaakt aan één van onderstaande "fouten"? 


  

Apathie? Helaas, een glimlach hoort erbij?


Sta je als ober zonder glimlach in een horeca-zaak het zal vlug worden opgemerkt. Je werkt in de dienstverlening, dat houdt in dat je dient te glimlachen, ook al is het jouw dag niet. Apathie, onverschilligheid, lusteloosheid,... het kan bij iedereen gebeuren, maar probeer het zo goed mogelijk te verstoppen. Je hoeft jouw tanden niet bloot te lachen, maar weet dat de mensen gewoon vriendelijkheid verwachten. Zeker wanneer ze een horeca-zaak binnenkomen. Dit geldt trouwens niet enkel in de horeca, maar ook in de retail. Wanneer je mensen vriendelijk begroet gaan ze dat enorm appreciëren! 

Routine vermijden en jouw warmte behouden 


Niets is vreselijker dan tegen jouw zin in de horeca-sector werken. Het is echt geen gouden formule. Probeer enthousiast de klanten te verwelkomen, vertel oprecht wat jij aanraadt op de kaart, zorg dat het geen routine wordt. Elke klant is anders en je dient op hen te kunnen inspelen. Wanneer je een gezelschap ontvangt kan je het beter als een nieuwe uitdaging bekijken, hetzelfde geldt bij een nieuw menu en nieuwe wijnkaart. Probeer jouw job niet als routine te bekijken maar als een uitdaging. De klant gaat merken dat je jouw job graag doet of niet! 

Regels overtreden kan een fooi betekenen 


"Enkel broodjes tot 15H00", stel de consument vraagt om 15H15 een broodje, wat doe jij? Ga je het weigeren, of maak je toch het broodje. De kans dat je de consument blij maakt of je leidt hem naar de concurrentie. Wanneer jouw gasten merken dat je aan hun wensen wil voldoen en hiervoor de geschreven regel negeert, is de kans groot dat je een fooi gaat krijgen en dat de klant volgende keer ook in jouw horeca-zaak terugkeert. 

Een klant is niet dom of minder dan jou 


Het ergste wat er kan gebeuren is dat je met een groepje collega's staat te tateren en een klant gewoon negeert. Je geeft hier de klant een enorm ongemakkelijk gevoel. Een ander voorbeeld is de klant gewoon als minder behandelen. Zie de klant niet als minder of als een dom persoon. Stelt hij/zij vragen, beantwoordt deze dan netjes. Er bestaan immers geen domme vragen ;-). 

Wanneer je met plezier werkt, gaat dit ook aanstekelijk werken bij jouw collega's. Een glimlach, een mopje, het maakt werken leuker! De klanten gaan het ook merken wanneer jouw personeel graag komt werken en de sfeer goed zit! Misschien kan je een zuurpruim wel even inplannen bij een enthousiast persoon, gooi die personeelsplanning af en toe door elkaar! Het kan wonderen doen voor het humeur van jouw personeel en de tevredenheid van jouw klanten. 

Wij hebben de inspiratie voor dit artikel gevonden op de leuke blog van Yasmine. Klik maar even hier!

Voeg commentaar toe

Loading