Onlinewerkrooster | 5 KPI's van jouw restaurant

5 KPI's van jouw restaurant

 

Door de KPI's (aka de Key Performance Indictators) te analyseren is het mogelijk om te kijken of jouw onderneming zich op het juiste pad bevindt. Hierdoor kan je ontdekken of alles loopt zoals het zou moeten. Bovendien kunnen ze je helpen de financiële vooruitgang van jouw zaak te verbeteren. Wij zetten hier de 5 belangrijkste KPI's voor jullie op een rijtje.

1. Cash Flow

Je kan er niet omheen, rekeningen dienen betaald te worden. En het is niet omdat jouw restaurant vol zit, dat je altijd op tijd bent met het betalen van rekeningen. Cash flow is in de meeste ondernemingen belangrijker dan winst. Het is dan ook belangrijk deze in de gaten te houden vanaf het begin voor je op lange termijn op problemen stuit. Cash flow binnen horecazaken verschilt mogelijk van week tot week. Wees daarom goed voorbereid door structuur in te brengen. Maak elke week de beginnende geldbalans op en hou je kosten/opbrengsten bij. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht waar je later op kunt terugvallen en je kan eventueel onmiddellijk ingrijpen waar nodig. Denk toekomstgericht, er zijn weken waarop er weinig cash gaat binnenkomen, maar jouw personeel dient wel loon te ontvangen voor de gepresteerde uren. Spreiding van de betalingen van loon en leveranciers levert vaak meer ademruimte op! 

2. Inkomen per zittijd

Het is belangrijk om te kijken of jouw inkomsten optimaal zijn met de capaciteit waar de zaak over beschikt. Het inkomen per beschikbare zittijd is interessant aangezien er rekening wordt gehouden met de tijd. Die zittijd is namelijk niet op elk moment even waardevol. Denk hierbij aan de piekuren die veel meer inkomsten kunnen generen wanneer de zittijd korter wordt. Dankzij het inkomen per beschikbare zittijd kun je zien hoe je het doet tijdens de drukke of juist tijdens de rustige uren. Het is belangrijk om deze momenten te kunnen herkennen en uw personeelsplanning af te stemmen op deze pieken. Niet alleen jouw personeelsplanning kan je aanpassen naar gelang het piekmoment. Denk ook na over jouw menu. Zet gerechten met een korte bereidingstijd gedurende de piekmomenten in de kijker en promoot ze! Daarnaast kan je ook eens nadenken hoe je jouw minderen momenten kan opvullen. Hoe lok je klanten naar jouw zaak op rustige momenten? En hoe plan je jouw werkrooster in op die momenten.

3. Turnover kosten

Personeel behouden is een belangrijke zaak voor jouw onderneming. Een ervaren personeelslid vervangen klinkt als een bekende angst in de sector. Zeker omdat dit een vrij grote kost met zich meebrengt. Denk maar aan de zoektocht, het aannemen en de training die er dienen te worden voorzien. Daarnaast zijn last minute wijzigingen in het werkrooster voor niemand aangenaam. Deze 'turnover' kosten liggen het hoogst in de horecasector. Je mag ze daarom niet zomaar negeren.

4. Food- en Personeelskost

De voornaamste kosten kunnen we onderverdelen in 2 grote groepen. Je hebt de kosten van de goederen en daarnaast de loonkosten. Deze kost ligt het best tussen de 60% à 69% van jouw bruto verkoop. Best kan je ook deze getallen wekelijks bijhouden. Dankzij onze tool kan je ook de personeelskost van jouw zaak vergelijken per geplande dag. Een efficiënte personeelsplanning is hierdoor een stuk makkelijker. 

5. Winst per gerecht

Is jouw menu optimaal winstgevend? Die vraag moet je je stellen bij de laatste key performance indicator. Het zijn niet altijd de gerechten die het beste verkopen, die het winstgevendste zijn. Zorg er daarom voor dat je op voorhand hebt uitgerekend welke gerechten je het meeste/minste opbrengen. Op deze manier kun je beslissen om jouw prijzen aan te passen of om specials aan te bieden om de verkoop van jouw winstgevende gerechten te stimuleren. Kijk met een kritisch oog naar jouw menu en zoek mogelijkheden om jouw gerechten winstgevender te maken zonder in te boeten aan kwaliteit. 
Er zijn een aantal spelers in de markt die je menu management en marge berekening automatiseren, kijk ook zeker naar Apicbase, een veelbelovende speler uit Antwerpen.

Het goed in het oog houden van jouw KPI's is belangrijk. Indien je een beter zicht wil hebben op jouw personeelskost t.o.v. je omzet, vraag dan zeker een gratis demo aan via volgende link!

Een complete handleiding over je KPI's kan je hier downloaden.

Voeg commentaar toe

Loading