Onlinewerkrooster | 6 tips voor een gezonde Horeca werkhouding

6 tips voor een gezonde Horeca werkhouding

In de horecasector komen lichamelijke klachten vaak voor. Dit doordat jouw personeel langdurig in verkeerde houdingen staat en regelmatig (zware) voorwerpen moet tillen. Vooral rugklachten zijn vaak voorkomend in de sector.  Hieronder onze 6 tips voor een gezonde werkhouding.

Tip 1 : Open houding

Een rechte rug en schouders, de borst vooruit en het hoofd omhoog, dit is de ideale houding om geen last te krijgen. Wat te doen met jouw armen? Deze laat je het best langs je lichaam hangen. Deze houding zorgt ervoor dat je geen klachten krijgt. Plus indien je deze houding aanneemt zie je er uitnodigend en open uit naar de restaurantbezoekers toe.

Tip 2 : Variatie

Regelmatig tillen of dragen? Zorg ervoor dat jouw personeel voldoende afwisseling krijgt. Gevarieerde taken zorgen voor minder klachten. Zorg voor een afwisselende personeelsplanning zo blijft het personeel niet alleen gemotiveerd, maar ook gezond.

Tip 3 : Efficiëntie

Door een efficiënte indeling van jouw werkplaats, zorg je er niet alleen voor dat de afstand die gelopen moet worden wordt verkort, maar ook dat je tijd bespaart. Bovendien kun je lichamelijke problemen voorkomen door zwaardere dingen iets hoger te plaatsen. Als deze op de vloer staan, zijn ze moeilijker op te tillen en belastend voor jouw rug. De meest gebruikte voorwerpen bovenop plaatsen, voorkomt onnodig heffen.

Tip 4 :  Hulpmiddelen

Het aanschaffen van karren voor zwaardere voorwerpen is niet enkel goed voor gezondheid van het personeel, maar werkt eveneens tijdbesparend. Ook barkrukken voor je werknemers achter de toog, zorgen ervoor dat zij zich, door langdurig recht te staan, niet overbelasten.

Tip 5 : Teamwork

Zorg ervoor dat je voor het optillen van zware voorwerpen altijd met twee bent. Je kunt best de hulp van een collega vragen voor zware dingen te heffen. Als eigenaar van een zaak kun je het personeel eraan herinneren correct te tillen door bijvoorbeeld een korte cursus te geven of affiches op te hangen.

Tip 6 : Goede Schoenen

Onderschat het nut van goede schoenen niet. Goede schoenen zorgen voor voldoende steun en zijn ademend. Daarnaast kan je best adviseren om niet al te hoge hakken te dragen. Antislip is ook altijd een aanrader, zeker in de keuken. In de keuken zijn stalen neuzen ook helemaal geen overbodige luxe. Stel je voor en je laat een mes vallen op jouw voeten? Dan ben je blij met zo'n schoenen.

Heb jij nog tips? Aarzel niet om deze te delen. 

Voeg commentaar toe

Loading