Onlinewerkrooster | Bezit jij als horeca ondernemer deze 9 cruciale kenmerken van een goede leider?

Bezit jij als horeca ondernemer deze 9 cruciale kenmerken van een goede leider?

Als horeca ondernemer moet je enkele eigenschappen bezitten zoals leiderschap, pro actief werken , zelfstandigheid … . Leiderschap is een heel belangrijk aspect in het verhaal van het aansturen van een team.  Om een goede leider te definiëren bestaan er geen regels . Maar er zijn een aantal overeenstemmende kenmerken .

Een doel

Een goede leider heeft altijd een doel voor ogen. Ze zijn altijd op zoek naar iets groots, of zelfs iets onredelijk. Volgens hen kan je alles bereiken.

Stel doelen in alle aspecten van je leven. Bijvoorbeeld, het zoeken van nieuwe klanten, nieuwe vrienden maken, nieuwe behoeftes zoeken … .

Weet jij nog niet waar je binnen 1, 3 en 5 jaar wil staan met je horecazaak? Dringend tijd om je af te zonderen en eens goed na te denken.
In de wereld van vandaag is stil staan, achteruit gaan.

Geef het goede voorbeeld

Het klinkt cliché maar goede leiders geven altijd het goede voorbeeld. Een leider zorgt hierdoor dat werknemers hem gaan volgen en vertrouwen.

Ze zijn het voorbeeld van eerlijkheid en integriteit. Dit doen ze iedere dag zowel in hun job als ook in het dagelijkse leven.

Communicatie

Het vermogen om doeltreffend te communiceren met andere mensen is een belangrijk kenmerk van goede leiders.

Of het nu gaat over delegeren van taken of een gewoon gesprek met een medewerker, goede leiders communiceren goed en ze communiceren vaak en duidelijk.

Er is niets zo frustrerend voor mederwerkers dan niet of slecht geïnformeerd zijn, om nog maar te zwijgen over wat je klanten gaan denken als een mederwerkersslid zegt "daar ben ik niet van op de hoogte".

Luisteren

Een goede leider luistert naar zijn medewerkers! Vaak is het vermogen om te luisteren nog belangrijker dan het vermogen om te communiceren.

Door te luisteren naar de medewerkers ontstaat er een goede relatie tussen werknemer en horeca ondernemer.

Probeer niet alleen te luisteren maar ook na te denken over wat je medewerkers zeggen, zo ga je kunnen doorgronden wat net belangrijk is voor al je medewerkers.

Enthousiast

Wat goede leiders typeert is het enthousiasme dat ze uitstalen bij hun job. Het werk is een passie van hen. Een goede leider heeft als missie en visie : het is mijn leven, ik adem het, ik slaap ermee.

Enthousiasme is een krachtig hulpmiddel om mensen te inspireren en aan te moedigen. Een goede leider weet dat inspiratie motiveert !

Rustig

Kalm, koel, en verzameld. Dit zijn klassieke kenmerken van een goede leider. Ze ervaren geen rollercoaster van emoties.

Er zullen zowel fijne als minder fijne momenten komen, maar een goede leider weet dat hij zich niet moet laten meeslepen met één van deze emoties. Een goede leider blijft constant rekening houden met het heden, verleden en de toekomst.

Een goeie leider is rotsvast en weet voor alles (uiteindelijk) een oplossing. Straal dit uit en je werknemers gaan je volgen!

Leren uit fouten

Een goede leider is niet bang om te falen. Goede leiders bezitten de mogelijkheid om snel een fout te erkennen. De fout proberen ze te voorkomen door op regelmatige basis feedback te vragen. Natuurlijk gaat ondernemen gepaard met vallen en opstaan , een goede leider geeft nooit op!

Leiders zoeken nooit excuses en schuiven nooit de schuld door op anderen. Verantwoordelijkheid nemen is erg belangrijk voor goede leiders, zodat ze het probleem kunnen oplossen op een positieve manier .

Geef vertrouwen aan het team

Een goede leider gelooft nooit dat hij de enige is die voor een oplossing kan zorgen. Na verloop van tijd, is hij omringd door een team dat hij kan vertrouwen en belangrijker het team kan hem ook vertrouwen.

Goede leiders weten dat vertrouwen in twee richtingen werkt!

Above all: Smile

Je personeel gaat steeds naar jou kijken als voorbeeld, wanneer jij down bent gaan zij dit merken en gaan hun prestaties en motivatie sterk dalen.
Ook al zit je in een dip, geef steeds een positieve uitstraling en lach, je medewerkers zullen dit overnemen!

 

Meer inspiratie nodig over leiderschap: Hier de blog over leiderschap, waar onze Co-Founder & CEO Nick Geys zijn inspiratie haalt.

 

Vind je deze post interessant? Deel hem met je vrienden op social media via onderstaande knoppen en like onze facebook page om meer tips voor horeca ondernemers te ontvangen!

 

 

Voeg commentaar toe

Loading