Onlinewerkrooster | Horeca: 13,5% besparen op de aankoop van digitale investeringen zoals de GKS.

Horeca: 13,5% besparen op de aankoop van digitale investeringen zoals de GKS.

Sinds januari 2016 is de digitale investeringsaftrek van 13,5% ook van toepassing op de aanschaf van een witte kassa en webshops voor e-commerce. Dit voor kassa's die aangekocht zijn na 1 januari 2015.
De digitale investeringsaftrek werd eerder al ingevoerd voor ICT-innovaties die te maken heeft met digitale betalings- , facturatie- of beveiligingssystemen.

De investeringsaftrek in het kort uitgelegd:
De investeringsaftrek van 13.5% is een fiscaal voordeel dat horecazaken toelaat om een deel van hun winst vrij te stellen ter waarde van een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde van gedane investeringen.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan de investering moet voldoen:

 • De aangekochte software en/of hardware moet nieuw zijn en aangekocht na 1/1/2015.
 • Deze moet worden afgeschreven over een minimum van drie jaar.
 • Deze moet in België worden gebruikt.
 • De leverancier van het product moet op het factuur, in de bijlage of met een attest, bevestigen zijn product voldoet aan alle voorwaarden om te kunnen genieten van de investeringsaftrek.

 

In België heb je twee soorten investeringsaftrek namelijk de éénmalig en de gespreide. De digitale investeringsaftrek is altijd eenmalig .

OPGELET, u kan 1 keer per jaar gebruik maken van dit bugdet, mogelijk is het dus interessant om een digitaal investeringsplan te maken.

Hieronder vindt u de volledige lijst van investeringen die in aanmerking komen voor de investeringsaftrek voor digitale investeringen.

1. Investeringen e-commerce (deze zorgen voor integratie en exploitatie van digitale betalings- en facturatiesystemen ), dit kan je weer opdelen in twee soorten:

 1. Software of hardware die elektronische betaling vergemakkelijken.
 2. Software of hardware die elektronische facturatie vergemakkelijken.

2. Daarnaast heb je ook nog de investeringen in cybersecurity (deze zorgen voor een betere beveiliging van informatie- en communicatietechnologie), hier heb je drie soorten in:

 1. Investeringen in software of hardware voor het beveiligen van informatie, netwerken en ICT-installaties.
 2. Investeringen in monitoring- en auditinstrumenten voor de beveiligingssystemen van informatie- en communicatietechnologie
 3. Investeringen in software of hardware die het beheer veiliger maakt voor de verzamelde persoonsgegevens van de onderneming.

3  Als laatste zijn er de aanvullende investeringen. Deze investeringen zijn nodig bij de uitvoering van de investeringen van digitale betalings- en facturatiessytemen en systemen die informatie en communicatietechnologie beveiligen.

 1. Hier gaat het om alle kosten voor softwareontwikkeling die verband houden met de investeringen onder punt 1.A tot 2.C en die gelijk tijdig worden afgeschreven.
 2. Hier gaat het om investeringen in software of hardware die de interfacing van de in punten 1.A tot 3.A .Deze zorgen voor een betere communicatie tussen de systemen binnen de onderneming of buiten de onderneming.

 

Vind je deze post interessant? Deel hem met je vrienden op social media via onderstaande knoppen en like onze facebook page om meer tips voor horeca ondernemers te ontvangen!

Voeg commentaar toe

Loading