Onlinewerkrooster | De uitbreiding van Flexi-jobs, wat moet je hierover weten?!

De uitbreiding van Flexi-jobs, wat moet je hierover weten?!

Vanaf 2018 wordt het systeem van de flexi-jobs uitgebreidt. Niet enkel nog kan je in de horeca aan de slag, je mag nu ook gaan helpen bij zelfstandige kleinhandels zoals supermarkten, kapsalons en middelgrote levensmiddelen bedrijven. Wat houdt zo'n flexi-job eigenlijk in? En misschien nog belangrijker wat zijn de voorwaarden die gelden! 

 

De feiten 

Momenteel zijn er zo'n 28 000 mensen die in de horeca werken met een flexi-jobs. Om een flexi-job te hebben dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo dien je minstens 4/5de te werken. Het is eigenlijk een extraatje op jouw voltijdse job. Sinds 2018 kan je als gepensioneerde echter ook bij klussen als flexi. Voor hen geldt natuurlijk die 4/5de regel niet. Daarnaast kan je als tijdelijke leerkracht nu ook aan de slag in een flexi-job, heb je vorig jaar een werkloosheidsuitkering gekregen van de RVA of een uitgestelde bezoldiging dan kan je vanaf april tot en met juni volgend jaar als flexi aan de slag. Werk je als zelfstandige, dan kan je niet bijverdienen in een flexi-job. Betaal je geen belastingen in België, omdat je in het buitenland werkt, dan kan je ook niet aan de slag als flexi. 

Het financiële plaatje

Het leukste is natuurlijk dat je vrijgesteld bent van belastingen en sociale bijdrage op jouw flexi-loon. Het minimum dat je als flexi dient te krijgen is €9,18/uur. Daarnaast heb je net zoals iedereen recht op vakantiegeld. Jouw werkgever betaalt een bijzondere werkgeversbijdrage van 25% aan de RSZ. 
Je mag trouwens meerdere flexi-jobs tegelijk combineren, er staat geen beperking op het aantal uren dat je als flexi werkt. Wat je niet ontvangt is een eindejaarspremie, maar je betaalt dan ook al geen belastingen :-). 

Denk aan de dimona aangifte! 

Als werkgever moet je natuurlijk denken aan de dimona aangifte van jouw flexi. Hier kan je altijd rekenen op de automatisatie van Onlinewerkrooster. Voor een flexi het werk begint dient zijn je voor hem een dimona te maken. Lees hier alles nogmaals rustig na over onze oplossing voor jouw dimona-problemen.

 

Commentaren (1) -

  • Marleen.christiaens

    2/04/2019 14:54:01 | Antwoord

    Wat als je maar 19u werkt per week .kan ik er ook van genieten van flexi jobs . Ik zou graag meer uren doen . Maar op mijn werk gaat het niet . Wat stellen jullie dan voor ? Grtjs m

Voeg commentaar toe

Loading