Onlinewerkrooster | De Vlaamse Horeca in cijfers!

De Vlaamse Horeca in cijfers!

Niets leuker dan even met cijfers gooien toch? Vlaanderen is een bourgondische regio, we houden van lekker eten en heerlijke drank! Dit vertekend zich dan ook in de dorpskernen en steden. Frituren, bakkers, lokale cafées, het is deel van onze cultuur. "Nergens vind je zoveel Michelinsterren op een beperktere oppervlakte, nergens is de kloof tussen een sterrenkeuken en gewone keuken zo klein", aldus Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme. Wij geven je in deze blogpost wat cijfers om even bij stil te staan.

 

 

 

Cijfers in Vlaanderen 

In Vlaanderen en Brussel zijn er meer dan 3000 frituren! Laten we daarom alleen al een heel klein beetje euforisch zijn toch. Moe, geen zin om te koken? Dan kan je snel een frietje halen in de frituur. Budgetvriendelijk, lekker en heerlijk Belgisch! Daar mogen we toch beslist trots op zijn! 

Heb je iets speciaals te vieren, of op zoek naar een plek voor lekker te eten. In Vlaanderen en Brussel hebben we 117 Michelinsterren! Is dat een beetje te veel van het goeden, per 352 Vlamingen is er een Vlaams restaurant waar je terecht kan.

Daarnaast hebben we 10 838 cafés in Vlaanderen en maar liefst 172 Vlaamse brouwerijen! Niet te verwonderen dat meer dan 80 procent van de Belgische omzet uit de voedselsector komt! 

Plus dan hebben we het nog niet over onze exportproducten. Elk jaar exporteren we zo'n 858 068 ton groenten, 667 933 ton fruit en 639 745 ton Belgische chocolade. Via de haven van Antwerpen komt er zo'n 190 000 ton ruwe cacao per jaar aan. Goed voor te gebruiken in één van de 320 bedrijven in Vlaanderen die zich specialiseren in chocolade-, praline-, koekjes- en suikergoed.  

Weet je wat er nog leuker is. Je kan perfect de cijfers van de Horeca in jouw gemeente terugvinden. Klik maar even op de volgende link en bekijk hoeveel horeca-zaken er zijn in jouw gemeente. 

Wij gingen een kijkje nemen in Lommel (onze bakermat). We hebben hier maar liefst 192 horeca-zaken, dat zijn er zo'n 5,6/1000 inwoners. Waardoor we beter scoren dan het nationaal gemiddelde van 5,2. Opgelet deze statistieken dateren wel van 2017.

Cijfers uit het toerisme

Onze horeca-sector moet meer en meer Toeristen ontvangen. Toeristen in Vlaanderen gaan naast relaxen (38%) van de bezigheid, ook graag op café. Zo'n 62% gaat graag op café, 51% gaat graag op restaurant. Per persoon per dag spendeert een vakantieganger zo'n €15 op restaurant, €13 op terras en zo'n €5 aan shopping. 

Cijfers die je ook niet mag negeren 


In 22 jaar tijd daalde het aantal cafés in ons land van 29 860 naar 14 920, momenteel is het aantal zelfs nog lager zoals bovenaan aangehaald. Vooral de streek rond de taalgrens doet het heel slecht.  Wemmel, Kraainem, Drogenbos, Tervuren, Bertem en Hoeilaart doen het slecht. Hier heb je minder dan 1 café per 1000 inwoners. West-Vlaanderen en het Heuvelland tellen het meeste aantal cafés. 

Nog triestere cijfers zijn het aantal faillissementen, in de eerste 7 maanden van het jaar sloten zo'n 185 cafés hun deuren. Dat is bijna 1 per dag. Daarom is het belangrijk dat de Horeca de nodige ondersteuning krijgt, zo helpen wij jou alvast bij de automatisatie van jouw zaak. Dan heb je toch al een zorg minder. 

Voeg commentaar toe

Loading