Onlinewerkrooster | Een cashloze horeca-onderneming, de toekomst of toch maar niet?

Een cashloze horeca-onderneming, de toekomst of toch maar niet?

"Money makes the world go round", inderdaad, geld moet rollen, maar tegenwoordig is dat vooral bij wijze van spreken. Meer en meer mensen hebben enkel nog een bankkaart op zak, cash geld dat is niet meer van deze tijd. Ook in de horeca wordt er meer en meer betaalt met de kaart, wij vragen jullie, een volledig cashloze horeca-onderneming is dat haalbaar? 

 

In het buitenland scoort dit beter

In Zweden is het al moeilijk om een eet- of drinkgelegeneheid te vinden waar je nog met cash kan betalen. Het grootste voordeel dat hier wordt aangehaald is het "niet meer te hoeven tellen". Zowel de klant als de kelner hebben hier voordelen aan. Vooral in drukke periodes kan het tellen toch wat stress met zich meebrengen. Daarnaast is er ook het gevoel van meer veiligheid, je loopt veel minder risico om beroofd te worden. Ook dit geldt trouwens voor beide partijen. 

Daling aan criminaliteit 

Wanneer er geen cash in een zaak aanwezig is daalt de kans op een overal, maar dit is niet het enige voordeel. Er is niets erger dan een personeelslid met lange vingers dat geld zou stelen uit de kassa. Daarnaast is cash geld anoniem, het kan afkomstig zijn uit het criminele milieu zoals drugsgeld of gestolen. Ook heb je minder kans om opgelicht te worden, denk hierbij aan vals geld of een wisseltruck. 

Fooien zijn kleiner of onbestaande 

Hoewel het aantal fooien afneemt, geven mensen die cash betalen sneller fooi. Mensen die met een betaalkaart betalen durven ook wel eens klein geld achterlaten als wijze van fooi. Wanneer je cash gaat bannen in een onderneming is dit stukje fooi ook weg. Natuurlijk kan je ook met een betaalkaart als consument het bedrag naar boven afronden, maar hoe ben je dan zeker dat het bij de juiste personen terecht komt? En net die fooienpot maakt werken in de horeca toch iets aangenamer. 

De grootste nachtmerrie van elke onderneming

Het klikt allemaal heel mooi, handig, eenvoudig, veilig, toch hebben we al gemerkt dat bij het uitvallen van het systeem het voor een grote chaos kan zorgen. Wanneer mensen niet voorzien zijn op cash betalen en het systeem wil niet mee dienen ze een bankautomaat gaan te zoeken voor het afrekenen van hun aankoop. Dit laatste zorgt voor een ongemakkelijk gevoel zoals bij de klant als bij de ondernemer. 

De kosten van een cashloze betaling 

Heel veel handelaren vinden de kost van de klassieke bancontact te hoog om een toestel aan te schaffen. Ondertussen zijn er wel voldoende alternatieven, je hebt bijvoorbeeld Payconic of SumUp. Dat laatste is misschien iets onbekender, hier even de link naar de website. 

Haalbaar of niet? De conclusie

Bovenstaande punten halen het al aan, een cashloze horeca-onderneming heeft voordelen, maar daarnaast zijn er ook nadelen. Je moet met beide rekening houden. Daarnaast is het trouwens nog steeds niet wettelijk om cash geld te weigeren, tenzij je een vermoeden hebt dat het vals is of beschadigd. Indien er onvoldoende wisselgeld in de kassa zit en het biljet niet in verhouding staat met het bedrag van de aankoop mag je ook weigeren. Als laatste geven we ook mee dat het inderdaad toegestaan is om korting te geven bij een cash-betaling, maar je mag diezelfde korting ook geven bij een kaartbetaling ;-). Enkel vanaf €3000 moet er verplicht gebruik gemaakt worden van een kaartbetaling. 

Voeg commentaar toe

Loading