Onlinewerkrooster | Wat brengt het regeringsakkoord omtrent Flexijobs (1 min. read)

Wat brengt het regeringsakkoord omtrent Flexijobs (1 min. read)

Sinds 26 juli is hij er, het nieuwe regeringsakkoord in verband met de flexijob. Maar wat houdt deze nieuwe wet nu precies in?
En belangrijker : Wat is dat, een flexijob?

Sinds 1 december 2015 geldt de wet rond de flexijob voor horeca. Deze wet houdt in dat je als werknemer belastingvrij kunt bijverdienen en dat je als werkgever slechts 25% RSZ moet betalen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden, deze zetten wij hieronder op een rijtje.

Werknemer

Als werknemer kon je tot nu toe enkel een flexijob uitoefenen in de horecasector en indien je een andere job had van minimaal vier op vijf dagen, dit om de normale arbeid te beschermen. Op deze flexijob hoef je dus geen belasting te betalen en geldt de regel : bruto = netto.

Werkgever

Als werkgever heb je het voordeel van de 25% RSZ. Je kunt je eigen werknemers echter niet inzetten als flexijobbers, daarom heb je het recht om deze in jouw horecazaak 360 goedkope overuren per jaar te laten presteren, zonder sociale lasten. Een van de voorwaarden voor de werkgever is dat hij de flexijobber minimaal 9 euro per uur betaalt. Daarbovenop moet er 7,67% vakantiegeld direct worden meebetaald. Dit leidt tot een totaalbedrag van minimum 9,69 euro per uur.

Naast dit basisloon heeft de werknemer ook recht op vergoedingen zoals voor het werken op zon-en feestdagen of voor nachtwerk.

Nieuwe wet

Op 26 juli 2017, is het regeringsakkoord bereikt waardoor er verschillende hervormingen zullen komen. Ook de wet van de flexijob wordt aangepast. De voorwaarden en voordelen blijven hetzelfde, maar de sectoren worden uitgebreid. 

Zo worden flexijobs uitgebreid van de horecasector, naar de detailhandel. (Bv. Supermarkt, kapper, bakker,...) Bovendien zijn de ministers het er over eens dat ook gepensioneerden recht hebben om belastingvrij bij te verdienen. Voor deze groep zal de voorwaarde van vier dagen op vijf werken wel anders worden ingevuld of verdwijnen.

Plannen

Studenten, vast personeel, extra werknemers, flexijobs, het personeelsplanning wordt steeds ingewikkelder. Onlinewerkrooster kan hier een oplossing voor bieden!

Via Onlinewerkrooster kan je meerdere bedrijven aan elkaar koppelen waardoor je overzichtelijk tussen 2 bedrijven flexijobs kunt uitwisselen.
Hierbij kan je direct zien of je flexijobber niet reeds ingepland staat in een andere zaak, ook al heb je geen rechten om de volledige planning van die zaak te bekijken.

Voeg commentaar toe

Loading