Onlinewerkrooster | Hoe jouw "All Star" horeca team samenstellen.

Hoe jouw "All Star" horeca team samenstellen.

Of jouw zaak succesvol wordt, hangt af van de motivatie en flair van jouw werknemers. Lekker eten, een vlotte bediening, een aangename sfeer, het is allemaal te danken aan het personeel dat in de zaak rondloopt. Lees hieronder waar je op moet letten bij het aanwerven van jouw "All Star" horeca team! 

Screening

Om meer te weten te komen over jouw mogelijk toekomstig personeelslid is een screening belangrijk. Indien je een groot aantal sollicitaties binnenkrijgt, kun je deze screening makkelijk telefonisch houden. Door het stellen van gerichte vragen kan je al meteen enkele personen die niet volledig geschikt zijn voor jouw zaak van de lijst kunt schrappen.

Om te screenen moet je eerst weten "naar wie ben ik op zoek". Wie is de ideale werknemer voor mijn zaak? Maak een duidelijk onderscheidt in een teamlid voor in de zaal en een teamlid voor de keuken. Die eerste moet de klanten aanspreken, de andere moet vooral passen in het team in de keuken. 

Sollicitatie

Alles begint bij de sollicitatie, je vormt een eerste beeld van jouw potentiële werknemer. Deze mogelijke toekomstige werknemer zal een grote rol spelen in jouw horecazaak. Hij zal verschillende verantwoordelijkheden krijgen, waardoor het extra belangrijk is om de juiste persoon uit te kiezen. Het is normaal dat de drukte van jouw zaak veel van jouw tijd in beslag neemt. Toch loont het om tijd te investeren in sollicitaties, deze personen nemen op lange termijn namelijk heel wat werk uit jouw handen. De eerste beschikbare persoon die binnenwandelt is niet noodzakelijk de beste voor jouw onderneming.

Daarnaast maak je ook genoeg tijd voor het opstellen van een duidelijke vacature. Deze dient namelijk om de juiste persoon aan te spreken. Ga niet voor valse beloften, maar wees duidelijk en geef de waarden van jouw zaak mee. Een foto toevoegen van het toekomstige team kan jouw vacature onderscheiden in de massa! Vergeet zeker de voordelen om in jouw zaak te werken te vermelden. Deel jouw vacature op social media, jobsites, lokale media en contacteer interimkantoren.

Tijdens het sollicitatiegesprek moet je duidelijk ontdekken of een persoon de basics kan, maar ook de deal-breakers mag je niet vergeten. De ideale job? Het salaris? Waarom iemand ergens is weg gegaan? Referenties? 

Jobstudenten

Jobstudenten bieden heel wat voordelen voor jouw onderneming. Ze zijn niet alleen voordeliger, ze zorgen ook voor leven in de brouwerij en vangen vakantiedagen op van jouw vast personeel. Let er echter wel op dat deze personen misschien extra begeleiding en tijd nodig hebben en niet 24/7 beschikbaar zijn. Bepaalde periodes in het jaar zijn helaas om achter de boeken te duiken ;-)! Hou daar steeds op voorhand rekening mee bij het maken van jouw werkrooster. 

Wil je jouw zaak aantrekkelijk maken voor jobstudenten, maar willen ze allemaal werken voor grote ketens? Dat kan je op één manier oplossen. Geef hen een aantrekkelijk takenpakket. Betrek hen in het opstellen van de menukaart, geef hen toegang tot de sociale media, leer hen mee coördineren en plannen. Zo kunnen ze van de ervaring in jouw zaak een interessant punt op hun CV maken. 

Training

Startend personeel zal, afhankelijk van persoonlijke ervaringen, training nodig hebben. Zorg ervoor dat iedereen dezelfde informatie krijgt en dat de regels en visies voor iedereen duidelijk zijn. Zorg dat hier geen discussie over mogelijk is en iedereen hier rekening mee houdt. Goed opgeleid personeel zorgt mee voor een goed draaiende zaak. De personeelsleden verschillende taken en verantwoordelijkheden geven, kan voor extra motivatie zorgen. 

Startend personeel begeleiden is een must, maar ook jouw "vertrouwd" personeel kan je best af en toe trainen. Dit werkt motiverend en kan er voor zorgen dat jouw personeel blijft. Hou de sessies kort, zo ga je niemand vervelen en kom je zelf niet in de problemen met jouw personeelsplanning. Cross-training van jouw personeel wordt als één van de succesvolle opties bekeken. Laat het personeel elkaars job leren. Ideaal wanneer je met personeelstekorten of zieken zit. 

Neem jouw team mee op uitstap, richting de lokale brouwerij, veehouder of organiseer een teambuilding event. Of ga met z'n alle naar een event voor een goed doel. Het boost de moraal van het team en je doet nog aan marketing. 

Evaluatie

Belangrijker dan jouw topteam samenstellen, is het houden natuurlijk. Evalueren kan belangrijk zijn, niet alleen voor de vooruitgang van jouw onderneming, maar ook voor het welzijn van jouw personeel. Hou zowel one-on-one als team-meetings. Onderschep kleine discussies voordat ze kunnen uitgroeien tot drama's. Probeer het informeel te houden, ga samen zitten met een tasje koffie. Vraag hoe je hen kan helpen om hun job aantrekkelijker te maken. 

Sta open voor wederzijdse feedback, je weet nooit wat je eruit kan leren! Personeel dat graag werkt stelt zich vaker flexibeler op. Denk maar hierbij aan last minute wijzigingen in jouw personeelsplanning. Durf bij een positieve evaluatie ook een bonus te geven aan jouw personeelslid. Dat kan gaan van een promotie tot een salarisverhoging. 

Evalueer ook jouw zaak. Hou een oog op de omzetcijfers, de personeelskosten, de verkoop, maar ook het aantal werkongevallen. 

 Kosten besparen

Ondanks dit alles kan je ook efficient jouw kosten in het oog houden. Dit kan dankzij enkele interessante opties. Voor vaste medewerkers met een voltijds contract kan je gebruik maken van de bruto-netto overuren. De vergoeding is simpel netto is gelijk aan bruto. Dit is interessant voor jouw personeel. Plan je hen meer dan 9 u/dag of 38 u/week in dan krijgen zijn hun hiervoor de bruto-netto overuren. Hierdoor kan je in plaats van een extra personeelslid jouw huidige personeel extra laten werken. Hou wel rekening met de limiet van 50 u/week of 11 u/dag.

Naast deze interessant fiscale regel kan je ook werken met jobstudenten en flexi's. Zij zijn voor jouw onderneming een interessante, kostenbesparende oplossing. Dankzij Onlinewerkrooster krijg je ook direct zicht op de kosten van het personeel tijdens het opmaken van jouw personeelsplanning.

 

We hebben deze White Paper van Lightspeed geanalyseerd en verder uitgebreid. Wil je de tekst van Lightspeed nog even nalezen dan kan dat hier.
Heb je interesse in een demo van Onlinewerkrooster dan klik je hier!

 

Voeg commentaar toe

Loading