Onlinewerkrooster | Hoe manage je een horeca-onderneming?

Hoe manage je een horeca-onderneming?

De horeca-sector, het mag een makkelijke business lijken, toch is dit helemaal niet waar. Een horeca-ondernemer krijgt heel wat op zijn bord. Denk aan het moeilijk vinden van personeel, de dure personeelskosten maar ook andere management-issues kunnen opduiken. Wij hebben in deze blog aandacht voor die dagelijkse taken die jij als manager ondervindt. 

 

Doe je alles zelf of ga je uitbesteden? 

 Ga je alles in jouw onderneming voor jouw rekening nemen of ga je hulp inschakelen? Denk maar aan een boekhouder, maar ook voor het maken van jouw personeelsplanning, de loonsverwerking,.... Iets waar je minder aan denkt maar wat je ook in jouw achterhoofd moet houden is het coachen en begeleiden van jouw medewerkers. Mensen motiveren, evalueren, hen regels meegeven en processen uitleggen. Je moet de processen in jouw onderneming analyseren en bijsturen waar nodig. Vaak kan dit best gebeuren door iemand die onafhankelijk naar het geheel kan kijken. 

Uw onderneming promoten

De maandelijkse nieuwsbrief, het up-to-date houden van jouw website, ga je actie voeren? Het is belangrijk om met zulke thema's bezig te zijn, maar vaak kom je er als horeca-ondernemer niet aan toe. Toch is het belangrijk dat klanten weten wat de laatste suggesties zijn, of het aanbod aan wijnen is aangepast, of er een nieuwe menu op komst is,... . Klantencontact is ook een vorm van promotie, zo kan je makkelijk een gratis aperitief aanbieden voor de jarige. Maar ook het behandelen van klachten (zowel de klassieke als digitale) is een vorm van promotie. Je kan alles daarover nog even nalezen in deze blog  en hier

Personeelszaken 

Je werft personeel aan, je ontslaat mensen, je waakt over de prestaties, maar je doet ook de dimona-aangiftes, de planning, de verlofregeling, ... . Denk eraan dat je deze gewoon allemaal kan digitaliseren en organiseren. Zo vermijdt je een administratieve rompslomp. Daarnaast moet je ook de feeling met de sector niet verliezen. Ga uit eten bij collega's, maar neem ook tijd om alle processen in jouw zaak te bekijken. Kan een bord anders worden gedresseerd? Zijn er nieuwe trends waar je moet op inspelen? 

Natuurlijk draai je als horeca-manager lange dagen en werk je meer dan de gemiddelde persoon. Doch mag je niet vergeten om ook te genieten, durf afstand nemen, durf uitbesteden en plan vrije tijd in! 

Merk je dat jouw personeel niet echt gemotiveerd meer is? Dan kan je best even deze deze link openen. Sd Worx geeft hier enkele tips om horeca-personeel gemotiveerd te houden. 

Wij vroegen ook nog aan één van onze klanten hoe hij zijn organisatie goed in goede banen leidt.

Hans Meus zaakvoerder van restaurant Gempemolen : "Ik geloof in de toekomst van de technologieën. Elke ondernemer die zichzelf en zijn bedrijf au serieux wil nemen investeert mee in de toekomst, en probeert daarbij innovatief te werk te gaan. Stilstaan is achteruit gaan en time is money, dus is er enerzijds het KIS systeem (keep it simple) en anderzijds het automatiseren van processen. Niet steeds om personeel uit te sparen, maar eerder om tijd uit te sparen voor mezelf als bedrijfsleider. Ook wel om aan het team een goede structuur aan te bieden. Het investeren in digitalisatie heeft dus veel aspecten."

Hans spaart ongeveer een uur per dag uit met zijn digitalisatie, hij werkt met Onlinewerkrooster, maar gebruikt ook Lightspeed (als kassasysteem), Tablebooker (reservatietool), Horeko (keukenmanagement) en hij heeft zelfs iemand die zijn Social Media beheert! 

 

Inspiratiebron:Horeca Magazine

Voeg commentaar toe

Loading