Onlinewerkrooster | Hoe scoor je meer fooi ? 7 tips op een rijtje!

Hoe scoor je meer fooi ? 7 tips op een rijtje!

Als horeca-medewerker heb je niet altijd het hoogste loon, we hoeven er niet over rond de pot te draaien, elke fooi is toch een leuk extraatje dan? Wij geven jou in deze blogpost enkele tips over hoe je jouw klanten kan overtuigen om meer fooi te geven. En dat zonder opdringerig of lastig over te komen. Nee we leggen de focus op hospitality. 

 

1. Durf vragen te stellen


Durf tegen de gasten te praten. Jij mag als horeca-medewerker het gesprek zeker op gang brengen, dit doe je makkelijk door jezelf voor te stellen. Hoe meer je weet over de reden van het bezoek. Hoe beter je jouw gast kan bedienden.  

2. Neem initiatief


Bestellen de gasten frietjes? Hebben ze er dan graag saus bij? Is al het nodige bestek aanwezig? Zout en peper? 
Gasten houden niet van vragen stellen, ze verwachten dat het allemaal netjes in orde is. 

3. Onthoud de bestelling en vat deze samen


Onthoud welke gast welk drankje besteld en schenk tijdig bij. Mensen met een leeg glas kan je een nieuw drankje aanbieden. Wanneer je op het einde van de bestelling deze nog even samenvat kom je nog professioneler over. Ben je bang om fouten te maken, gebruik dan ezelsbruggetjes zoals de cola is voor de dame in het zwart. Een foute bestelling is echt de grootste blunder voor een klant, dus vergeet onze 3de tip zeker niet toe te passen. 

4. Wees een expert 


Niets leuker dan een ober die de gerechten en drank van de kaart kent. Durf dit ook te vragen aan jouw werkgever. Hoe meer je weet over het menu, hoe meer advies je kan geven. Een gast apprecieert het enorm wanneer hem de juiste wijnen worden aangeboden. Het is een vorm van up-selling, maar het wordt enorm gewaardeerd. 

5. Aandacht is gewenst


Gasten krijgen graag aandacht, zowel bij de aankomst als het vertrek. Is het druk, laat je gasten dan weten dat je ze hebt gezien. Een kort, leuk mopje vertellen aan tafel is ook de aandacht die klanten weten te appreciëren.  

6. Verzorg jezelf


Wees verzorgd, je bent namelijk het uithangbord van de zaak. Sigarettenrook, te zware parfum, te zware make up het is allemaal not done. Uit onderzoek blijkt dat een verzorgd voorkomen namelijk heel wat helpt bij een fooi. Denk hier ook aan in de zomermaanden wanneer het warmer wordt. Deodorant is dan misschien toch een veilige keuze. 

7. Laat een bedankje achter


In Amerika  is het een hit, heel wat obers tekenen een smiley op de bon. Vind je dit net "too much", ga dan voor een gewone "bedankt". Net zo goed als "bedankt" werkt een snoepje en wonderbaarlijk ook een zonnetje! Dat laatste raden we aan op te vermijden op regenachtige dagen ;). 

Commentaren (1) -

  • Sugnthan Kunasekaram

    29/03/2019 10:25:02 | Antwoord

    Sugathan

Voeg commentaar toe

Loading