Onlinewerkrooster | Gratis kraantjes water; de pro’s en contra's.

Gratis kraantjes water; de pro’s en contra's.

Het komt wel elk jaar even terug naar boven, "biedt jij als horeca-ondernemer gratis kraantjeswater aan?". Sommige doen het al, zoals onze klant Balls & Glory, anderen gaan nog niet overslag. Toch is gratis kraantjeswater iets wat in het buitenland al heel normaal is, je kan het ook altijd als een mooi gebaar bekijken. Je hoort het al, stof tot discussie, wij zetten even voor jullie de pro's en contra's op een rijtje! 

 

Pro's voor gratis kraantjewater

Je kan het bekijken als een extra service die je biedt aan jouw klanten. Het is een mooi gebaar. Water kan je puur als dorstlesser bekijken, dit is ook hoe het in Zuiderse landen wordt bekeken. Je gaat geen glas wijn minder drinken hierdoor. Daarnaast is het ook haalbaar om de kost van het gratis kraantjeswater te verrekenen in andere gerechten. Je biedt het gratis aan, de klant ziet het als een extra service, maar de kost komt wel ergens anders in terug. Ook de hoge gezondheidsraad mengde zich afgelopen zomer in de discussie. Zij vinden het aanbieden van gratis water een must in de strijd tegen alcoholmisbruik. Wanneer mensen bij hun maaltijd of bij een bepaalde consumptie gratis water kunnen krijgen, daalt het risico op alcoholmisbruik. 

Voor veel mensen is het ook puur een ecologisch item. Het transport van het water valt weg, de hoeveelheid plastic reduceert, het zijn thema's waar de bevolking mee bezig is. Als horeca-uitbater toon je zo dat je ook denkt over de toekomst van de planeet. 

Je bent trouwens niet alleen wanneer je kraantjeswater aanbiedt, op deze website vind je een overzicht van de horeca-ondernemingen in Vlaanderen die kraantjeswater aanbieden. Je kan hier jezelf ook laten registreren als horeca-zaak, de prijs die je vraagt voor jouw kraantjeswater bepaal je zelf

Contra's voor gratis kraantjewater

Kraantjeswater is ook voor de horeca-uitbater een kost. Het is helaas niet gratis, net zoals het personeel dat het water serveert. De personeelskosten in België zijn hoger dan in de Zuiderse landen waar dit wel gratis wordt aangeboden. Dit is ook de grootste reden waarom Horeca Vlaanderen zelf niet te vinden is voor gratis kraantjeswater. Een vast personeelslid inplannen in jouw personeelsplanning kost toch al snel €21/uur voor de uitbater. 

Gratis kraantjeswater aanbieden doe je bijvoorbeeld ook niet in een sterrenzaak. Het zou maar gek zijn als je gratis kraantjeswater krijgt bij een menu die meer dan €120 kost. Het gaat hier om de totaal beleving inclusief het water. Toch kan je hier ook de bedenking maken dat 98% van de sterrenrestaurants in Nederland dit wel doen, gratis of tegen een bescheiden prijs. 

De conclusie gratis kraantjeswater ja of nee?!

Hoewel het een mooi gebaar is, begrijpen wij ook het standpunt van menig horeca-ondernemer. We zoeken in deze discussie dan ook naar een gulden middenweg en denken dat het haalbaar is om kraantjeswater tegen een bescheiden prijs aan te bieden. Een andere optie is om het gratis aan te bieden bij een consumptie, zoals je vaak in een koffiebar wel ziet. Zo ben je zeker dat de mensen toch nog bijdragen aan het loon van jouw personeel, en je houdt ze wel tevreden met de extra service die je aanbiedt. Wil je gratis water aanbieden zonder verlies van inkomsten, dan kan je altijd bekijken hoe je de kost van het water kan verrekenen. 

Als consument kan je trouwens geen kraantjeswater eisen van de horeca-uitbater. Hij mag dit altijd weigeren, het is geheel zijn vrije keuze. In Nederland hebben ze trouwens wel de app KRNWTR gelanceerd, hier duiden consumenten aan waar ze gratis/mits betaling kraantjeswater kregen. Wil je deze app leren kennen, klik dan even hier

Voeg commentaar toe

Loading