Onlinewerkrooster | Maak van jouw restaurant een flexwerkplek

Maak van jouw restaurant een flexwerkplek

Je kan er niet omheen kijken tegenwoordig worden er heel wat kantoorruimtes aangeboden als flexwerkplekken. Het is voor freelancers en start-ups de ideale manier om samen te werken op een betaalbare locatie. Toch is het voor veel freelancers nog te duur om zich te wagen aan een huurcontract en zoeken ze hun toevlucht in andere oorden. Wanneer je gaat nadenken is het misschien ook mogelijk om jouw restaurant of horeca-onderneming als flexwerkplek aan te bieden. Bekijk het als een bron van inkomsten op rustige momenten van de dag. Wil je meer weten? Lees dan zeker verder. 

 

 

Maak van jouw restaurant een flexwerkplaats


Wanneer een freelancer ergens wil werken heeft hij nood aan een comfortabele zitplaats, stopcontacten en natuurlijk een menu met lekkere drankjes en gerechten. Iets wat de meeste restaurant al wel voorzien. Voor jou als restaurant is het aanbieden van jouw zaak als flexwerkplek een manier om extra inkomsten te genereren, vooral op rustige momenten. Een mooi voorbeeld van een koffiebar die dit al promoot is Cuperus koffie .

Hieronder zie je een foto van op hun Instagram (@cuperuskoffie). 
Kenmerkend zijn de extra stopcontacten (zwarte kabels), goede belichting en de grote tafel. 

Het concept flexwerkplek is vrij populair door het toenemende aantal aan freelancers, volgens Amerikaans onderzoek zal tegen 2023 de helft van de Amerikaanse beroepsbevolking uit freelancers bestaan. Ook in België groeit het aantal freelancers jaarlijks. Hoog tijd om even na te doen hoe je die minder drukke momenten toch kan benutten. Je kan een flexwerkplek op diverse manieren "verkopen", het eerste model is het "à la carte "model dat in België het meest gekend en gebruikte model is. 

Bij het à la carte model ga je gewoon de genuttigde drankjes en eventueel eten aanrekenen. Je laat de klanten dus niet betalen voor het gebruik van de ruimte. Je kan hierdoor veel klanten aantrekken, want je geeft hen een gratis plaats om te werken. Het grootste nadeel is dat je misschien mensen aantrekt die maar 1 drankje bestellen. Hou er dus rekening mee dat het mogelijk is dat je je menu opnieuw moet herbekijken. Niet bestellen is geen optie, maar wat ze bestellen kan je wel beïnvloeden. En de prijs van dat drankjes ook. 

Daarnaast kan je via een soort "lidmaatschap" werken. Wil je echt een winstmodel van jouw flexwerkplek maken dan kan je werken met lidgeld. Klanten kunnen bijvoorbeeld een beurtenkaart kopen of een abonnement. Dit kan goed werken bij horecazaken die enkel in de avond geopend zijn. Het lidgeld is dan bijvoorbeeld inclusief koffie, water en hapjes of een lichte lunch. Dit schrikt natuurlijk ook de gewone klant af, want hij kan ook in jouw zaak binnenwandelen.

Je kan ook voor een mix gaan van bovenstaande waarbij je bijvoorbeeld een "stoel, inclusief internet en koffie " kan verhuren , maar je kan ook extra's aanbieden. Zoals een "all day long formule" of wat dacht je van een "middag lunch, stoel, internet en koffie". Dit lost het probleem op van de freelancers die maar 1 drankje drinken, zo verdien je toch nog wat aan hen. Daarnaast kunnen jouw gewone klanten ook altijd nog langskomen en je schrikt niemand af met abonnementskosten. 

Waarom zou je je restaurant aanbieden als flexwerkplek? 


Wanneer je enkel open bent tijdens de avond loop je de mogelijkheid op inkomsten mis. Toch blijft je huur hetzelfde, wanneer je dan jouw restaurant gaat openen tijdens de dag voor flexwerkers en je biedt een beperkte lunchkaart aan dan genereer je toch nog inkomsten. Het is zelf mogelijk dat je gedurende de dag toch in jouw zaak aanwezig bent voor de mis en place voor 's avonds. Daarnaast genereer je nieuwe klanten. Iemand die tevreden is van de flexplek komt misschien wel eens bij jouw eten.

Daarnaast is er de mond-aan-mond reclame van de freelancers onderling. Zo kunnen ze iemand meebrengen naar jouw restaurant om samen te werken, maar het kan ook zijn dat ze hun klanten bij jouw uitnodigen voor een gesprek. Opties genoeg. 
Heb je nog een mooi interieur dan is de kans groot dat de freelancers ook jouw interieur onder de aandacht gaan brengen op hun social media. Hierbij krijg je een soort van gratis exposure en reclame. 

Wat is er echt nodig in een flexwerkplek


Hierbij een lijstje van wat er wordt verwacht aanwezig te zijn op een flexplek:
- stopcontacten
- snelle wifi
- afzonderlijke zitplaatsen
- koffie en water 

Mooie extra's zijn een vergaderruimte, zelfbestelmenu's, een printer en een telefooncel. Bij een telefooncel denken we eigenlijk gewoon aan een rustig hoekje waar gasten kunnen bellen zonder te worden afgeleid of anderen af te leiden. 

De inspiratie van deze blogpost komt vanuit dit artikel.

 

Voeg commentaar toe

Loading