Onlinewerkrooster | Sharing food, omzetverhogend en trendy

Sharing food, omzetverhogend en trendy

Sharing menu's, ze hebben de laatste jaren een boost gekregen. Meer en meer horeca-zaken durven hun menu aanpassen en meer gerechten om te delen nodig. Stel je jouw gerechten slim samen dan werkt het sharing menu ook nog omzetverhogend. Klinkt toch als de moeite om over nadenken. Wij delen met jullie de nodige tips waarom dit voor jouw horeca-onderneming ook kan werken! 

 

 

 


Sharing dishes = langer tafelen 

Het delen van gerechten aan tafel geeft direct een gezellig gevoel. Het gezelschap is dus meer geneigd om iets langer te tafelen, want dan ook garant staat aan een drankje extra. Dit is het eerste voordeel dat je hebt wanneer je een sharing menu aanbiedt. Mensen die langer tafelen zijn geneigd om meer te consumeren. Zorg er dus voor dat jouw personeel regelmatig in de buurt is om een nieuw drankje aan te bieden, meer consumeren is meer winst! Ga je intensief werken met enkel sharing dishes, dan kan je hier ook best rekening mee houden bij het opmaken van jouw personeelsplanning. 

Sharing dishes = meer bestellen 

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen gerechten moeten delen ze tot 35% meer eten. Aan een tafel van 3 wordt er dus voor 4 personen gegeten. Hou hier rekening mee wanneer je jouw gerechten gaat samenstellen. Maak ook de porties niet te groot, eten weggooien is niet enkel verspilling, jouw gasten hebben vaak dan geen zin meer in een dessertje. Je kan de sharing ook toepassen op enkel een deel van het menu of het ganse menu. Volg hierbij een beetje jou gevoel. 

Sharing dishes = ideaal voor de cateraar

Gedaan met tafelinrichting, dankzij het sharing concept staat bijna de ganse tafel vol gerechten. Je kan dus alle ruimte gebruiken die je hebt. Het belang van de tafelschikking verdwijnt een beetje naar de achtergrond. Daarnaast komen de gerechten ook allemaal op tafel, de keuzestress die er soms is met een buffet, verdwijnt naar de achtergrond. Foodsharing is gezellig en intiem, je kan het niet vergelijken met een uitgeserveerd diner, het is veel minder formeel. 

 Sharing dishes = op z'n Belgisch 


De meest gekende vormen van tapas zijn natuurlijk de Spaanse, iedereen kent wel Patatas Bravas. Je kan dit ook met de Belgische klassiekers proberen wat dacht je van balletjes met kriekjes, mini-witlof gratin, Belgische kazen,... een leuke naam voor deze Belgische tapas is "Bapas". Daarnaast is zo'n Belgisch menu lekker met een goed Belgisch biertje, hip en trendy ;-). 

Sharing dishes = denk na over het menu 


Hierboven merk je het al, snel een sharing menu introduceren is helemaal niet zo simpel. Allereerst kan je bedenken "ga ik voor een all-in formule". Zet ik vaste prijzen inclusief drank, of ga ik voor een scherpe prijs voor het eten. Denk na waar je het meeste omzet op kan halen. Ga je werken met een vast menu? Of ga je seizoensgebonden? Wanneer je om de x-aantal weken wisselt van menu zijn mensen sneller geneigd om terug te komen. Naast bovenstaande items moet je ook nadenken over de impact op de keuken en jouw openingsuren. Ga je de Bapas heel de dag serveren? Heb je al een signature stijl en wil je die lijn ook in de sharing menu behouden? 

Sharing dishes = de horeca-uitbater aan het woord


Onze klant Taco Santo kiest ook voor een foodsharing menu. Ik vroeg even aan Jesica Avalos waarom ze voor deze optie kiezen. "Het is iets wat we veel doen in Mexico, het brengt mensen samen , het is gezellig. Een lekker pintje of Margarita en allemaal hetzelfde eten, ik geloof dat het een heel warm gevoel creëert aan tafel."
We gingen verder op onderzoek en van Eline Coene van Galjoen in Nieuwpoort vertelde ons dat zij ook kiezen voor sharing om de gezelligheid van thuis terug te creëeren. Iedereen kan van alles proeven, het is gezellig en het past perfect in hun concept "een feel good place" creëeren! Ronnie Moorghen van het Gentse Prince gaat voor een wereldkeuken om te delen. Zij willen met hun maandelijks veranderende sharingmenu mensen betaalbaar, lekker eten aanbieden. Genieten wordt voor iedereen toegankelijk! Salima El Bakali van De Bralle in Dranouter ontdekten zelf het concept in Berlijn. Ze vonden het een super ervaring en het is ideaal voor mensen die moeilijk kunnen kiezen. Nu kunnen ze van alles wat proeven! Ook Jelle Hulstaert van het Gentse Gast vind het zelf leuk om van verschillende gerechten te kunnen proeven. Hij haalde ook daarom het concept naar zijn restaurant! 

Zet jij de sharing dishes op jouw menu? Of staan ze er al op? Deel jouw ervaring onder deze post. 

 

Voeg commentaar toe

Loading