Onlinewerkrooster | Verspilling in jouw bar verminderen met deze 5 tips!

Verspilling in jouw bar verminderen met deze 5 tips!

Wist je dat 1/5de van een biervat vaak gewoon verspild wordt? Weinig mensen die effectief zich bezig houdt met de alcohol-verspilling in de zaak. Natuurlijk kan je dit niet blijven negeren als je weet dat het 20% is! Op lange termijn merk je dit ongetwijfeld in jouw omzet. In deze blog lees je tips die helpen om die verspilling tegen te gaan. 

 

1) Het glas als basis


Allereerst dien je natuurlijk afwasmiddel te voorzien dat geschikt is voor glazen. Ander afwasmiddel laat een laagje achter op jouw glas dat niet enkel het schuim, maar ook de smaak van het bier zelf verpest. Nog essentiëler is dat je voor het tappen jouw glas even kort moet spoelen met water. Hierdoor gaat het bier makkelijker en gelijkmatiger in het glas geschonken worden.

Absoluut taboe: glazen in de vriezer bewaren! Dit veroorzaakt te veel schuim en zorgt voor smaakverlies! 

2) Voorkom schuimverspilling


Bierschuim bestaat voor 25% uit puur bier! De juiste hoeveelheid schuim helpt dus ook verspilling tegen te gaan. Een geoefend barman heeft de techniek snel onder de knie. Hoe voorkom je teveel schuim? Begin met het glas in een hoek van 45° en hou het glas geleidelijk rechtop wanneer het 2/3de vol is. 

Daarnaast is het belangrijk dat de druk en temperatuur van het vat perfect zijn. Bij teveel CO2 wordt er teveel schuim gevormd, bij te weinig druk heb je amper schuim. Dit laat je best door door iemand met voldoende ervaring. Plus hoe lager de temperatuur, hoe minder druk je nodig hebt. Voor je een nieuw vat begint, laat het bier 24 uur "rusten". Het heeft tijd nodig om te settelen. Je opent toch ook geen blikje bier dat je net door elkaar hebt zitten schudden :-).

3) Voorkom gratis en fouten 


Geef je zelf of jouw personeel bier weg, aan vrienden of vaste klanten dan kan dat snel optellen. Ook foute bestellingen zijn een pure verspilling. Indien je merkt dat er veel communicatie misloopt kan je best uitzoeken waar dit juist gebeurd. 

4) Voorraadbeheer! 


Natuurlijk begin je altijd het eerst aan het oudste vat wanneer je een nieuw vat moet aansluiten. Bier heeft net zoals heel veel producten een beperkte houdbaarheid. Maar ook de opslag van jouw bier moet netjes gebeuren. 

Wist je dat de opslagplek best dagelijks kan worden verlucht, anders zorgt de muffe lucht voor vertroebeling van jouw bier. Daarnaast is hygiëne ook uiterst belangrijk. Gebruik neutrale schoonmaakproducten zodat de geur niet de smaak van het bier kan beïnvloeden. Daarnaast wil je ook schimmels en ongedierte ten alle tijden vermijden. 

De opslagruimte is best tussen de 11 en 13°C. Een te lage temperatuur doet het bier harder schuimen en zal het ook vertroebelen. Is de ruimte te warm? Dan gaat het bier slecht smaken. 

5) Tapautomatisering is een feit!  

 
Eer zijn ondertussen al systemen waarbij je de kassa en de tap kan verbinden. Meer informatie over tapautomatisering vind je op deze link. Hierdoor zie je exact alle hoeveelheden en tap-acties. Je weet wat er wordt verkocht en hoeveel er wordt getapt. De parameters nodig om jouw verspilling te monitoren.  
De bekendste speler in België voor bar automatisatie is bij onze weet Trivec, zij hebben oplossingen om gewoon pintjes te tappen, maar ook voor het tappen van 24 pinten tegelijkertijd, erg handig voor bv festivals

Voor deze post gingen wij lezen op de blog van Lightspeed. Klik maar even hier

Voeg commentaar toe

Loading